måndag 14 maj 2012

Pressmeddelande: LUF Uppsala får inte delta i Uppsala Prides parad!


Liberala ungdomsförbundet Uppsala län fick under söndagen (13 maj) beskedet om att vi och Folkpartiet Liberalerna inte får delta i Uppsala Prides parad på lördag den 19 maj. Detta med anledning av att vi "strider mot" Uppsala Prides vision, i form av följande korta e-postmeddelande:


"Hej!
Samordningsgruppen tog tyvärr beslutet att LUF och Folkpartiet inte får gå med i paraden för att era ståndpunkter strider mot vår vision. Men som privatpersoner är ni hjärtligt välkomna!
Mvh
Uppsala Pride"

Med detta meddelande menar Uppsala Pride att vårt förbund och parti, på grund av att vi inte är socialister och antikapitalister, inte får vara med och manifestera för homo-, bi-, trans- och queerpersoners rättigheter. Uppsala Pride säger sig förespråka öppenhet och tolerans. Arrangemanget betecknar sig dessutom "partipolitiskt obundet".Att Feministiskt Initiativ samarbetar med festivalen genom att bland annat hålla föreläsningar för deltagarna samtidigt som Folkpartiet Liberalerna och Liberala ungdomsförbundet inte får delta vid paraden visar att festivalen är allt annat än partipolitiskt obunden. Såväl 2009 som 2010 var Folkpartiet och LUF välkomna att delta i festivalen, men i år stängs vi ute. Festivalen har tidigare sponsrats av kommunen, RFSL och RFSU.


"Det är pinsamt att en festival som säger sig förespråka öppenhet och tolerans väljer bort deltagare på grund av deras övriga ståndpunkter. Det viktiga för Uppsala Pride borde vara att striden för HBTQ-personers rättigheter stöds av så många som möjligt, inte att främja socialism och antikapitalism."
- Tove Henriksson, ordförande Liberala ungdomsförbundet Uppsala län

Pride är en världsomspännande rörelse som syftar till att stödja HBTQ-rättigheter. Framför allt handlar rörelsen om att vara stolt i kampen mot diskriminering samt att skapa en plats där alla människor som stödjer kampen för HBTQ-personers rättigheter kan samlas och enas i målet om en värld utan diskriminering. Uppsala Pride-festivalens beslut går inte i linje med den ursprungliga upprinnelsen till Pridefestivalerna världen över. Detta är något vi beklagar djupt.
Liberala ungdomsförbundet Uppsala län genom
Tove Henriksson
Ordförande

17 kommentarer:

 1. "Uppsala Pride-festivalens beslut går inte i linje med den ursprungliga upprinnelsen till Pridefestivalerna världen över"

  Berätta gärna om den ursprungliga upprinnelsen till Pride-festivalen och hur er inställning i LUF/FP till det ursprunget ser ut?

  SvaraRadera
 2. Att Pride-festivaler har spridit sig världen över och blivit så stora beror på att rörelsen har varit inkluderande och fokuserat på HBTQ- rättigheter. Uppsala Pride väljer att fokusera på HBTQ- analyser som fokuserar på socialism och antikapitalism. Detta speglar dock inte hela HBT-rörelsen. Liberaler har under lång tid stått starka för HBT- personers rättigheter. Ska Pride fortsätta vara den stora framgång och folkfest det är idag, måste begreppet fortsätta att ena oss som står för HBTQ- personers rättigheter.

  SvaraRadera
 3. Pride uppkom för och är en rörelse som strider för HBTQ- personers rättigheter. Den syftar inte till att främja socialism och antikapitalism.

  SvaraRadera
 4. Utan värderinger i själva frågan, bara några kommentarer:
  - Fi är inte medarrangörer till Uppsala Pride
  - Det fanns ingen parad 2009 och 2010.
  - Enligt Uppsala Prides hemsida är den enda sponsoren ABF. Var har ni fått info om rfsl, rfsu och kommunen?

  Mycket slarvigt pressmeddelande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du går in på Uppsala Prides hemsida (http://uppsalapride.wordpress.com) kan du en bit ned på höger sida se att såväl RFSL, RFSU som Uppsala Kommun är bidragsgivare. Vidare går det att under samarbetssektionen på hemsidan se att det i sanning hölls festivaler 2009 och 2010, vilket också stöds av Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Uppsala_Pride).

   Radera
  2. Du har helfel:
   Uppsalapride.se är hemsidan. du kollar en gammalhemsida från tiden då Fp var välkomna.
   Det var en festival tidigare, men ingen parad.

   Radera
 5. Ni kanske inte ska skriva pressmeddelanden däe ni hittar på saker och gissar vad andra tänker innerst inne. Det står ingenting i motivationen om socialism, antikapitalism eller partipolitisk obundenhet. Det står bara att de inte tycker FP/LUF kan vara med. Har ni andra källor på vad som ligger bakom? Det enda jag kan googla mig till är att många hsr problem md FP då de ingår i en regering som utvisar HBTQ-personer till länder där de är otrygga och i värsta fall mördas. Det låter helt rimligt att det går emot Prides intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som ovan, om du går in på Uppsala Prides hemsida och tittar på deras vision (http://uppsalapride.wordpress.com/vision/) samt festivalinfo (http://uppsalapride.wordpress.com/info/) kan du läsa om det du nämner:

   "Uppsala Pride är en (...) partipolitiskt obunden (...) festival för hbtq-personer och dess allierade från hela Sverige."

   "Uppsala Pride är en organisation som bygger på en socialistisk (...) värdegrund."

   "Antikapitalism – vi vill inte ha rosa pengar"

   Radera
  2. Vidare är det knappast en hemlighet att LUF Uppsalas liberala värdegrund motsätter sig utvisningen av människor till tortyr, mordhot och krig - något det skrevs om här på bloggen så sent som i förra veckan: http://lufuppsala.blogspot.se/2012/05/nar-blev-det-okej-att-oppet-vara.html.

   Radera
  3. Nu får du nog läsa vad jag skrev igen. Uppsala Pride skrev:
   "Samordningsgruppen tog tyvärr beslutet att LUF och Folkpartiet inte får gå med i paraden för att era ståndpunkter strider mot vår vision."

   Ni skrev:
   "Med detta meddelande menar Uppsala Pride att vårt förbund och parti, på grund av att vi inte är socialister och antikapitalister, inte får vara med och manifestera för homo-, bi-, trans- och queerpersoners rättigheter."

   Ni tillskriver dem motiv de inte gett uttryck för. Jag säger ingenting om vad de menar eller vad som står i deras vision, bara att ni uttrycker slutsatser utan att härleda dem och underbygga dem med resonemang och källhänvisningar. Om de sagt något mer specifikt eller ni kunnat bygga något slags resonemang utan insinuationer och indignation som enda grund så hade pressmeddelandet ovan sett lite mer proffsigt ut och hade gått att förstå för någon som inte är del av er organisation och förstår er beef med Uppsala Pride.

   När vi nu ändå talar om visionen och värdegrunden, hur kommer det sig att ni är upprörda över att inte få delta i en manifestation med antikapitalism och intersektionell analys som viktiga delar av sin värdegrund? Dagens andra lektion i mediaträning 1A är att ni nog får välja om ni vill kritisera Uppsala Pride eller vara med, nu är ni otydliga med vad ni vill och låter mest som tjuriga barn som inte fått vara med och använda gungorna.

   Radera
  4. Jag vill bara poängtera att jag inte företräder bloggen och varken är medlem i LUF, FP eller något dylikt; det enda jag gör är att läsa vad som har skrivits samt resonerar kring inlägget och den information som finns tillgänglig.

   Ett underbyggt resonemang är just vad som ligger bakom inlägget, skulle jag hävda, utan att känna upphovskvinnan eller veta hennes egentliga avsikter med texten. LUF får inte deltaga i paraden därför att de enligt utsago går emot visionen, och läser man visionen är det, enligt mig, ovannämnda delar (socialism och antikapitalism) som inte stämmer överens med LUF:s ståndpunkter. På grund av detta är det rimligt att antaga att det är just dessa ståndpunkter talesperson för Uppsala Pride syftar på.

   Som jag tolkar inlägget handlar det inte om att LUF inte får vara med, det handlar om en oroande händelseutveckling där Pride-varumärket missbrukas för att främja specifika politiska ståndpunkter snarare än jämlikhet, frihet och rättigheter för HBTQ-personer. Enligt mig vänder sig Tove emot (1) att Uppsala Pride hävdar partipolitisk obundenhet emedan hon menar att detta är ett falsarium och (2) att Uppsala Pride inte verkar i den internationella Pride-andan utan istället utesluter potentiella allierade pga. politiska åsikter som i sig inte står i strid med HBTQ-personers rättigheter.

   Vad gäller (1) innebär visserligen partipolitisk obundenhet rent teoretiskt just det, att man inte är bunden till något politiskt parti, vilket jag inte kan se att Uppsala Pride officiellt är. Däremot har det de facto en helt annan betydelse, dvs. att sakfrågan/-orna (HBTQ-personers rättigheter och frihet i detta fall) är viktigare än politiska ställningstaganden, vilket inte verkar vara fallet med tanke på händelseförloppet och hur deras vision är formulerad. Angående (2) är det helt enkelt väldigt sorgligt att se att Uppsala Pride i realiteten inte vill ena alla som står bakom kampen för HBTQ-personers rättigheter. När man sållar bort människor och organisationer pga. icke-relaterade åsikter riskerar man att istället splittra människor istället för att visa upp en enad front. Personligen tycker jag att detta är synnerligen olyckligt och oroande.

   Radera
 6. Stefan har helt rätt.

  "Samordningsgruppen tog tyvärr beslutet att LUF och Folkpartiet inte får gå med i paraden för att era ståndpunkter strider mot vår vision."

  Det är alltså tydligt att det är Luf:s ståndpunkter som den anonyme (sic!) mailaren gör att de inte får vara med som förening i paraden.

  Att skylla på flyktingpolitiken blir bara patetiskt.

  1. Sveriges migrationspolitik beslutas av Alliansen och Miljöpartiet efter en uppgörelse mellan de fem partierna. Ska något borgerligt parti portas bör också mp portas om det ska vara någon konsekvens.

  2. Luf kritiserar den förda flyktingpolitiken. Jag håller inte med luf i sak, tycker politiken är balanserad och bra idag men notera att luf vill den ska bli mer generös.

  SvaraRadera
 7. Jonas

  "Utan värderinger i själva frågan, bara några kommentarer:
  - Fi är inte medarrangörer till Uppsala Pride"

  Det skrev inte Stefan heller. Däremot så samarbetar en förening med en festival om man håller föreläsningar vilket Stefan helt rätt skrev att Feministiskt initiativ gör.

  "- Det fanns ingen parad 2009 och 2010."

  Det skrev inte Stefan heller.
  - Enligt Uppsala Prides hemsida är den enda sponsoren ABF. Var har ni fått info om rfsl, rfsu och kommunen?

  Mycket slarvigt pressmeddelande!

  Det sista var möjligen slarvigt i faktakollen men också det enda som möjligen var fel i sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bengt,

   Jonas kommentarer är riktade mot en tidigare version av pressmeddelandet, bägge de saker du pekar på är ändringar som gjorts efter Jonas påpekande.

   Det kanske vore på sin plats att påpeka att ändringar gjorts.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Birrseed

  Alright tack för infon. Tyckte bara kritiken verkade orättvis. :-)

  SvaraRadera