söndag 7 september 2014

They may take our lives, but they will never take our freedom!

Vem ska ha makten över ditt liv? Du eller någon annan?

Det är vad valet handlar om i grunden. Alliansen består av partier med olika ideologier och åsikter, liksom de rödgröna. Men det finns en fundamental skillnad mellan blocken.

Alliansen är överens om en sak. Vi behöver en stat, en välfärdsstat och vissa lagar som gör att människor inte skadar varandra. Men makten över ditt liv ska vara din, inte statens. Staten kan öka vår frihet genom att hindra individer från att skada varandra, men allt staten gör är inte av godo och allt staten gör idag är inte nödvändigt för att alla individer ska ha samma rättigheter, samma möjligheter, samma frihet. Vi vill därför se en omfördelning av makten från staten till den enskilda människan.

De rödgröna ser inga problem med statligt tvång. SSU:s medlemstidning heter "Frihet", men i nästan alla fall handlar det om frihet som staten ska ge oss genom att göra fler saker. De ser ingen motsättning mellan detta och ökad individuell frihet. De ser inga problem med att vi fortfarande nästan har världens högsta skattetryck, och att staten ändå ska göra fler saker. S har en lite mer försiktig position. Istället för att säga "Skattehöjningar!" säger de "Inga fler skattesänkningar (just nu)".

Det finns en stor ideologisk skillnad mellan Alliansen och de rödgröna. "Vänster och höger" är en förenklad beskrivning. Mer eller mindre frihet är mer träffande. De rödgröna hävdar att de vill ha mer frihet åt enskilda människor, men det räcker inte med att grundlöst hävda något för att det ska bli sant, för även Stalin trodde att människorna skulle bli fria när kommunismen väl införts. Titta på vilka förslag de rödgröna lägger. Vart flyttar dessa förslag makten? Till staten eller till individen?

I denna ideologiska strid är det Folkpartiet som tydligast står för den enskilda människans frihet.

Vi står för att alla människor ska ha goda möjligheter i livet, och kämpar därför för en skola där kunskap är målet och välutbildade, välmotiverade och välbetalda lärare är medlet.

Vi står för att vi ska kunna räkna med att få behålla vår demokrati och får frihet även när diktatorer invaderar länder i Europa, och tar därför striden för ett starkt försvar och Nato-medlemskap.

Vi står för universella mänskliga rättigheter, och kommer därför att se till att Sverige även i framtiden deltar i internationella insatser för att försvara mänskliga rättigheter i länder, som i Irak, där Islamiska Staten begår fruktansvärda illdåd.

Vi står för att alla människor ska ha samma rättigheter, och därför vill vi ha friare rörlighet för människor: När människor flyr för livet ska vi inte svara dem med "pushbacks" utan med att välkomna dem med öppna armar, och behandla dem som vilken annan människa som helst. Vi vill ha så fri rörlighet som möjligt, vi ser det inte som ett problem att människor vill komma till Sverige och jobba, vi ser det som något vi bör vara glada över att folk vill göra.

Vad som är alternativet vet vi inte riktigt, eftersom de rödgröna är dåliga på att presentera en gemensam politik. En sak vet vi dock. Med de rödgröna blir det mer makt åt staten och mindre makt åt den enskilda människan. Med Folkpartiet blir det mer makt åt den enskilda människan, med Folkpartiet är inte staten lösningen på alla problem utan ett nödvändigt ont, med Folkpartiet blir det liberalism. För ditt liv är ditt och endast ditt. Det är vad valet den fjortonde september 2014 handlar om.

Oscar Matti
Liberala Ungdomsförbundet i Uppsala län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar