lördag 9 augusti 2014

Är The Friendzone sexism?

Begreppet ”friendzone” dyker ibland upp i min omgivning. Ibland handlar det om någon som är olyckligt förälskad, ibland handlar det om ett sexistiskt begrepp som ifrågasätter kvinnors rätt att säga nej. Hur är det egentligen?

Med ”friendzone” menas oftast att en given person betraktar en annan person som en vän, inget mer. Ingen attraktion, inga romantiska känslor, enbart vänskap. Vänskap är ju väldigt trevligt. Begreppet används dock ofta av någon som blivit ”friendzonad”, någon som är föräldskad eller attraherad av någon annan, utan att känslorna är besvarade. Själva ”friendzonen” innebär alltså att personen som dessa känslor riktas mot inte besvarar känslorna, utan ser på den förälskade personen som en vän, och placerar denne i en ”friendzone”. Inte svårare än så.

Vissa hävdar att ”friendzone” är ett sexistiskt begrepp. De menar att begreppet används för att antyda att personen som ”friendzonat”, oftast en kvinna i det här fallet, är skyldig att besvara de romantiska känslorna. Personen som blivit ”friendzonad” kanske till och med känner sig kränkt över att ha blivit det, eller känner att det inte är rätt att bli ”friendzonad”. I extrema fall kanske personen som blivit ”friendzonad” tvingar sig på personen som ”friendzonat”, sexuellt eller genom stalkning. Detta är vad en del kritiserar, att begreppet används på ett sexistiskt sätt, att begreppet används för att implicera att kvinnan är skyldig mannen sin kärlek och attraktion.

Många gånger används säkert begreppet så. Internet vimlar av människor som formulerar sig chauvinistiskt och sexistiskt, och som inte uttrycker sig lika artigt som man skulle gjort öga mot öga, minst sagt.

Begreppet ”friendzone” i sig betyder dock inget av detta. Att tala om att ha blivit ”friendzonad” är bara att konstatera att man hyser romantiska känslor för en annan människa, men att den människan inte besvarar dessa känslor. Inget mer. Det är inte särskilt konstigt att önska att känslorna vore besvarade, om man är kär i någon, men begreppet ”friendzone” behöver på intet sätt betyda att man anser att personen som ”friendzonat” är skyldig en att besvara kärleken. Dessutom kan både kvinnor och män (eller vad man nu väljer att definiera sig som) både bli ”friendzonade” och ”friendzona” själva.

Vi har säkert alla blivit ”friendzonade” någon gång. Detta är inget märkligt utan ett naturligt inslag i tillvaron. Vi får dock leva med att våra romantiska känslor mot andra människor inte alltid är besvarade. Därför ska vi inte använda begreppet ”friendzone” för att försöka skuldbelägga kvinnor, eller antyda att de är skyldiga att besvara romantiska känslor. Att däremot tala om att ha blivit ”friendzonad” är varken fel eller sexistiskt. Sedan finns ju ingen anledning att förutsätta att någon ”friendzonat” en om man inte frågat eller visat sina känslor på ett tydligt sätt först. Man får ju aldrig veta om man verkligen blivit ”friendzonad” eller inte annars.

Oscar Matti
Liberala Ungdomsförbundet i Uppsala län


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar