onsdag 13 augusti 2014

Låt det brinna på arenorna!

Alla som sett flera större fotbollsmatcher har säkert upplevt detta någon gång. Matchen pågår som bäst, men plötsligt tänder någon en bengalisk eld. Det kan givetvis vara obehagligt, eftersom eld faktiskt är ganska farligt även i relativt små mängder. Ett förslag om finns för att lösa detta heter pyrotekniska zoner.

Detta innebär att ett område upprättas där man får tända eldar. Syfte är att dessa ska hålla sig på en plats, så att de inte äventyrar den övriga publikens säkeret. En säkerhetszon runt denna pyrotekniska zon finns, så att risken för att någon utanför den kommer till skada.

Förslaget låter tveksamt eftersom det rent intuitivt låter så dumt. Eldar på en fotbollsmatch? Livsfarligt! Problemet skulle sluta om folk slutade tända eldar på fotbollsmatcher!

Det resonemanget håller dock inte. Om vi funderar på vad problemet med eldarna är, så borde slutsatsen rimligtvis vara att det är skaderisken som är problemet. Folk kan bränna sig. Om pyrotekniska zoner skulle minska antalet människor som skadades, mer än en policy om ”nolltolerans mot eldar” skulle göra, varför skulle vi inte införa pyrotekniska zoner?

Om alla slutade dricka alkohol skulle inte heller några människor köra bli fulla och vara trafikfaror av den anledningen. Om alla slutade ta droger skulle det inte finnas något drogmissbruk. Det är lätt att säga hur bra det vore om alla bara slutade med en sak, men de kommer inte att sluta. Vad vi kan göra är att hitta en politik som minskar skadan av beteendet så mycket som möjligt, utan att bryta mot våra liberala principer. Detta kallas skademinimering.

Rent praktiskt borde det gå relativt enkelt att skapa en pyroteknisk zon på en arena. Det finns redan olika sektioner i många fall, det är bara att upprätta en till. Säkerhetsavståndet mellan den pyrotekniska zonen och den övriga arenan skulle innebära att några personer färre skulle på plats på arenan, men utbytet mot det skulle vara ökad säkerhet för hela publiken. Det ryms ganska många på en fotbollsarena ändå.

Detta är ett liberalt förslag, enligt principen om skademinimering, och det borde införas så snart som möjligt. Arenaägarna skulle ges lagligt utrymme att ha pyrotekniska zoner där bengaliska eldar får förekomma. Detta är den enskilt viktigaste frågan inför valet den fjortonde september.

Oscar Matti

Liberala Ungdomsförbudet i Uppsala län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar