måndag 25 augusti 2014

Ska vi bara hjälpa flyktingar på plats?

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. De motiverar detta med flera saker. En av dessa saker är att de tror att det är mer effektivt med hjälp på plats. Låt oss granska det påståendet.

Om man lyssnar på en sverigedemokrat kan man tro att miljontals människor bara åker direkt från krigszonen till länder i nordvästra Europa. Riktigt så är det inte. Den överväldigande majoriteten stannar kvar i närområdet. Många av flyktingarna de senaste åren har kommit från Syrien. Men de allra flesta tar sig bara till ett grannland. Libanon, som gränsar till Syrien och har ca 4,4 miljoner invånare, har tagit emot 1,1 miljoner flyktingar.

"Men det här är ju ett jättebra skäl till att hjälpa till på plats istället! Där är ju behoven som störst!"

Nej. Visserligen behövs hjälp på plats, och mer pengar till organisationer som tar hand om flyktingar och hjälper dessa att ta sig ur krigszoner. Men oftast fastnar dessa flyktingar i flyktinglägren. Dessa är inte några trygga platser. Det är extremt svårt att upprätthålla rättssäkerhet och ens mänskliga rättigheter i läger, där människor som nyss ryckts upp från sina rötter, från olika platser, och traumatiserats av krig och av att ha sett anhöriga dö eller lemlästas, bor i tält och lever på ytterst knappa tillgångar. Det är inte en permanent lösning. De behöver någonstans att ta vägen. De kan inte gärna åka tillbaka till Syrien - det finns en betydande risk att den konflikten pågår i 20 år till.

Sverigedemokraterna säger ofta att de vill hjälpa FN och dess flyktingkommissariat UNHCR, genom ekonomisk hjälp åt flyktingar på plats. Men UNHCR själva säger att detta inte räcker, att lägren inte är en permanent lösning, utan att Europa måste ta ett större ansvar och ta emot fler flyktingar. Jag tror att UNHCR vet bättre vad UNHCR behöver för hjälp än vad SD gör.

Många sverigedemokrater tror säkert uppriktigt på att hjälp på plats är effektivare. Men man bör ändå komma ihåg att SD inte bildades av människor, som i första hand ville hjälpa flyktingar på ett så effektivt sätt som möjligt. Partiet bildades av rasister som ville stoppa invandringen och "bevara Sverige svenskt". Nu har partiet ändrat sina åsikter en del, men ibland undrar jag faktiskt varför de brinner så mycket för att hitta anledningar till att hindra människor från att komma till Sverige. Jag har svårt att tro att det bara rör sig om omsorg för flyktingarna, även om det kanske är så för en del sverigedemokrater.

Hjälp på plats är bra, det behövs och gör skillnad. Men det räcker inte. Lägren är inte en permanent lösning för människor som tvingats ifrån sina hem och förlorat nästan allt. Det behövs en trygg tillvaro för dessa människor där rättssäkerhet och mänskliga rättigheter kan garanteras. Därför behöver vi ta emot fler flyktingar, inte färre.

Oscar Matti
Liberala ungdomsförbundet i Uppsala län

Talesperson från UNHCR: Hjälp på plats räcker inte: http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-europa-maste-ta-emot-fler-flyktingar-fran-syrien/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar